OPsystemOY logo RGB
op jasto huvud maskiner transparent 1906ny
kuulumme op gruppen

Romuta Oy

TERÄKSEN OSTAJATKIN IHMEISSÄÄN

– Meillä oli visio, Romuta Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Mutanen innostuu. – Olimme kaikki kolme yrityksen perustajajäsentä kierrätysalan ammattilaisia, ja halusimme alalle jotain uutta. Päätimme luoda täysin uuden toimintamallin, jonka jokainen yksityiskohta tähtää päästöttömään metallin kierrätykseen. Mallin, joka poikkeaa totutusta romukentästä radikaalisti.

Näillä sanoilla Mutanen aloitti haastattelun. Hän oli varma asiastaan.
Istuimme Limingassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Romuta Oy:n toimitilan kahvihuoneessa, johon henkilöstö kokoontui aamukahville. Kahvipöydässä soljui mukava puheenparsi. Kukaan ei tuntunut olevan ”pomo”, vaan asioista puhuttiin, kuin kaveriporukalla. Kaveriporukalta tämä metallinkierrätyksen ammattilaisista ja koko alalle uuden suunnan näyttäjistä koostuva ryhmä todella vaikutti. Pöydässä naurettiin paljon. Siellä puhuttiin romualasta, käytettävistä koneista, asiakkaista ja kaikkien kaverista, Romutan videoillakin esiintyvästä TV-julkkiksesta.
– Meillä on hyvät ja turvalliset työolosuhteet, oikeat varusteet kuhunkin tehtävään ja huikeat koneet, eräs pöytäseurueesta kiteytti.
 – Kun henkilöstö voi hyvin, heijastuu se asiakkaisiimmekin, Jyrki Mutanen täsmentää.

Kohti päästötöntä metallinkierrätystä

– Teemme ympäristötekoja työksemme ja sen täytyy näkyä toimissamme sekä investoinneissamme, Mutanen kertoo. – Olemme kaukana mielikuvasta, joka yleensä tulee mieleen romuttamosta. Sekalaiset romuläjät ovat vaihtuneet tarkasti lajitelluiksi materiaalikasoiksi ja polttoleikkaaminen on korvattu lähes täysin mekaanisella leikkauksella, ilman savukaasuja, mies jatkaa innoissaan.
– Meillä vieraili kesällä delegaatio suuresta terästehtaasta, asiakkaastamme. He olivat metallialan kaiken nähneitä konkareita, mutta vaikuttuivat silti näkemästään, Mutanen hymyilee.
– Sanoivat, että eivät ole koskaan nähneet vastaavaa siisteyttä, vastuullisuutta ja tyylikästä metalliromun käsittelyä. Kumppanuutemme jatkuu ja tiivistyy entisestään. Oli kiva kuulla heiltä positiivisia kommentteja toimintatavoistamme, ja ennen kaikkea siitä, että tähän koko alan tulisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti. Jonkun täytyy olla rohkea pioneeri, Mutanen virnistää.

Sennebogen

Heinäkuun alussa, Limingassa, näki päivänvalonsa maamme ensimmäinen täyssähköinen metallinleikkausasema. Romuta Oy korvasi romuleikkuria syöttäneen diesel-käyttöisen materiaalinkäsittelykoneensa kiinteäalustaisella, täysin sähkökäyttöisellä Sennebogen 830 koneella.
– Sennebogen oli luonnollisin valinta meidän käyttöömme, Jyrki Mutanen sanoo. – Ja OP Systemin toiminta vakuutti meidät.
Haastattelua tehtäessä, syyskuussa, Sennebogenin tuntimittariin oli kertynyt reilut 300 käyttötuntia.
– OP System teki juuri koneeseen ensihuollon, eikä koneessa ole ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Sennebogen on kerännyt kovasti kehuja käyttäjiltään, mies sanoo.
– Se on tarkka, helppo ja johdonmukainen käytökseltään, siinä on jumalattomasti voimaa, eikä se hytky eikä vatkaa, olivat kuskien kommentit kahvipöydässä.
– Sennebogen sopii imagoomme ja on tärkeä osa tavoitteessamme kohti nollapäästöistä tulevaisuutta, Mutanen tiivistää. – Me olemme ylpeitä siitä, ja myös itsestämme tietenkin, mies päättää nauraen.

OPsystem Sennebogen830E Romuta OyPäästötöntä metallinkierrätystä. Sähkökäyttöinen Sennebogen syöttää leikkuria.