OPsystemOY logo RGB
op jasto huvud maskiner transparent 1906ny
kuulumme op gruppen

F:ma D Österåker

VARMAA JA TEHOKASTA VASAROINTIA

Kiven rikotus kaivukoneen puomin päähän kiinnitetyllä hydraulivasaralla on rajua työtä. Se on kuluttavaa sekä iskuvasaralle itselleen, että koneelle joka vasaraa käyttää. Nykyaikaiset kaivukoneet ja niiden ohjaamoiden ilmastointi sekä erilaiset ilmanvaihtoon asennettavat pölysuodattimet ovat helpottaneet viime vuosina kuskin oloa merkittävästi. Iskuvasaran oikealla valinnalla voi kuitenkin vaikuttaa kaivukoneen kestävyyteen sekä muutoinkin mukavampaan ja kustannustehokkaampaan työskentelyyn.

Mustasaaresta, Vaasan kupeesta operoiva Dennis Österåker rikkoo kiveä ja kalliota työkseen. Ylipanostajan paperit taskussaan Österåker sekä räjäyttää, että vasaroi, ja varsinkin kesäaikaan työpäivät tuppaavat venymään pitkiksikin.
– Huilaamme talvisin, kun olemme saaneet kaluston huollettua kesän jäljiltä, mies hymyilee.
–  Kiviaineksen kysyntä on kesällä kovaa ja silloin pitää takoa, kun rauta on kuumaa. Kivilaaduissa on valtavia eroja, mies sanoo.
– Jossain kohteessa kivi saattaa olla hyvinkin helposti rikkuvaa, kun toisessa taas harmittavan kovaa ja sitkeää ainesta. Haastava kivi venyttää päivää väkisinkin, Österåker tuumaa.
Dennis Österåker on työskennellyt maanrakennusalalla aina armeija-ajastaan lähtien ja oman yrityksen mies perusti 2002.
– Neljä vuotta yrityksen perustamisesta tein vielä päivätyötä vieraan palveluksessa ja illat sekä viikonloput ”omaan piikkiin”, mies kertoo.
– Tein kaivukoneella monenlaista maanrakentamista, mutta neljä vuotta sitten kiven rikotus alkoi näytellä isompaa osuutta toimissani. Hankin silloin suuremman painoluokan kaivukoneen, jonka myötä rikotuksen osuus kasvoi.
Toiminimi D Österåker työllistää kaksi ympärivuotista työntekijää ja konekantaa on kertynyt kolmen kaivukoneen, dumpperin, pyöräkuormaimen ja poratraktorin verran.
– Työtilanteemme on hyvä, sillä täällä Vaasan seudulla rakennetaan paljon, mies tietää.

Suosituksilla General Breaker

Österåker hankki ensimmäisen, vähän käytetyn GB (General Breaker) vasaransa reilu neljä vuotta sitten.
– Eräs tuttuni oli jo pitkään rikottanut GB:llä ja ihmettelin usein, kuinka tehokas vasara se oli, Dennis Österåker muistaa. – GB:n vasaralla kova ja sitkeä luonnonkivi rikkui kuin maapähkinän kuori, mies hymyilee.
– Kyselin häneltä käyttökokemuksia lähinnä vasaran kestävyyden ja huoltotarpeiden saroilta. Kyllähän meillä Suomessa on joillain merkeillä ihmeellinen maine, vaikka näitä hinta-laatusuhteeltaan huomattavasti toimivampia ja teknisesti kehittyneempiä vasaroitakin on nykyään tarjolla, tuttu vastasi.
Österåker kyseli tarjouksia monista vasaramerkeistä, mutta päätyi silloin vähän käytettyyn General Breakeriin. – Se oli hyvä päätös, mies tokaisee.
– Kyseinen vasara on ollut tähän asti käytössämme, eikä siinä ole ilmennyt minkäänlaista vikaa.


Tuorein hankinta luonnollisesti GB

Kesäkuussa 2019 Österåker oli tilanteessa, jossa vasaran vaihto tuli välttämättömäksi. Miehen omat kokemukset GB:stä olivat niin hyviä, että uuden investoinnin merkki oli helppoa päättää.
– OP Systemin henkilöstö ei ollut minulle tuttua, vaikka olin heiltä muutamia teriä ostanutkin. Uuden vasaran hankinta oli heidän kanssaan kuitenkin miellyttävä asiakaskokemus, mies kehuu.
– Meillä oli tarve noin 3,5-tonnin vasaralle ja GBN 450 EL löytyi suoraan Tuusulasta. Arvostan sitä, että toimitus oli nopea ja hankintahinta kohtuullinen. Talosta tuli heti sellainen mukava fiilis, Österåker kehaisee.
Uudella vasaralla on rikotettu kiveä vajaa 300 tuntia. – GBN 450 EL vasaran lyöntivoima yllätti heti ensi iskuilla, mies ihmettelee.
– Lyöntivoima ei välity kaivukoneeseen, eikä näin ollen vaurioita eikä rasita sitä. Vasaran mukana tulleella kaasupainemittarilla olen satunnaisesti tarkastanut paineet, enkä ole mitään muuta huoltotoimenpidettä tehnyt.
– Kyllähän tilanne on se, että varmasti kierrätän omia kokemuksiani merkistä ja suosittelen sitä jokaiselle vasaran hankintaa harkitsevalle urakoitsijalle. Ei kannata sokeasti luottaa vanhoihin tottumuksiin ja uskomuksiin. Maailma muuttuu ja meistä jokaisen kannattaa välillä päivittää ajatuksiaan, Dennis Österåker päättää.

OPsystem F ma D Osteraker
Uusi 3,5-tonninen GBN 450 DL on juhlavan kokoinen laite. – Se löytyi suoraan OP Systemin hyllystä Tuusulasta, Dennis Österåker iloitsee.